دوغ
بر اساس تحقيقات انجام شده، چنانچه كودك شما در روز حداقل دو وعده لبنيات مصرف كند سلامت استخوان هاي وي تامين مي شود چراكه مصرف لبنيات اعم از شير، ماست و دوغ در سنين رشد نقش مهمي در افزايش تراكم استخوانهاي كودك شما دارد. تقويت سيستم گوارشي و سيستم ايمني بدن، حفظ سلامت استخوانها در كودكان، پاكسازي و شفافسازي پوست، هيدراته كردن بدن و راهكاري براي پيشگيري از گرمازدگي و … تنها بخشي از خاصيت هاي اين نوشيدني پرطرفدار است. در اينكه نوشابه يك نوشيدني وسوسه كننده در كنار بسياري از غذاها است شكي نيست اما اگر با دوغ دوست تر شويم و آن را در رژيم غذايي خود بگنجانيم در واقع بهترين جايگزين را براي نوشابه پيدا كرده ايم.
اسيد لاكتيك موجود در دوغ به محو لكهها و روشنتر شدن پوست كمك ميكند بهطوريكه مي توان با نوشيدن و حتي استفاده موضعي از آن در قالب ماسك به يك پوست شفاف تر و بهتر دست پيدا كرد. پس اگر به دنبال شادابي و طراوت پوست خود هستيد ميتوانيد شب ها قبل از خواب، با يك پنبهي آغشته به دوغ، پوست خود را از گرد و خاك و آلودگي پاك كنيد و سپس با آب بشوييد. از طرفي ما براي كودكانمان كه در سنين رشد قرار دارند بايد يك نوشيدني بي ضرر انتخاب كنيم و سالمتر و مفيدتر از دوغ بعد از آب و شير هيچ نوشيدني ديگري وجود ندارد. اين نوشيدني سرشار از كالري و غني از باكتري هاي پروبيوتيك، اسيد لاكتيك، الكل، كلسيم، پروتئين، ويتامين ها به ويژه گروه ويتامين هاي B و ريز مغذي ها است.
) و اينكه اين نوشيدني مفيد و دوست داشتني را به دليل برخورداري از پروتئين، ويتامين و كلسيم ميتوان در همه دوره هاي سني با خيال راحت مصرف كرد. خواندن اين مقاله به شما كمك مي كند كه از خواص اين نوشيدني مفيد آگاه تر شويد بهطوريكه حتما آن را در رژيم غذايي خود قرار دهيد. پس در كنار آب فراوان براي مبارزه با كم آبي بدن، دوغ را به عنوان يك جايگزين مناسب براي نوشيدنيهاي كافئين دار فراموش نكنيد. گرمازدگي و علائم آن از جمله سردرد، عطش، ضعف و خستگي يكي از معضلات هواي گرم است كه مي توان آن را با نوشيدن دوغ التيام بخشيد. آلاينده ها بر روي بافت هاي بدن، دستگاه تنفسي و قلب و عروق تاثير منفي دارند و عامل بسياري از بيماري هاي قلبي و تنفسي هستند.
انواع دوغ
آيا ميدانستيد كه اين نوشيدني سالم و طبيعي كه در كنار غذاهاي خوشرنگ و لعاب ايراني سفرهها را قشنگتر از هميشه ميكند، در استانداردهاي بينالمللي به نام ايران ثبت شده است؟ دوغ با اين تركيبات رايج در ايران، محصولي كاملا ايراني است و در تمام دنيا به عنوان ميراث غذايي ايران شناخته ميشود. پس اگر هنگام خريد محصولات لبني روي محصول درج شده باشد: دوغ گرماديده، اين عبارت به اين معني است كه: شما ميتوانيد زمان طولانيتري اين محصول را نگهداري كنيد و نگران خراب شدن يا از دست رفتن كيفيت محصول نباشيد. در محصولاتي كه به اين سبك تهيه ميشوند براي جلوگيري از ايجاد گاز در دوغ، بلافاصله بعد از توليد گاز و تخمير طبيعي تحت حرارت پاستوريزاسيون قرار ميگيرند و به اين صورت قابليت ماندگاري بالا را پيدا ميكنند.
دوغ يكي از فرآوردههاي تخميري محسوب ميشود كه براساس اسناد و شواهد بهجا مانده ميتوان گفت از 1300سال قبل از ميلاد مسيح از منطقه خاورميانه شروع شده و كمكم به اروپاي مركزي و شرقي گسترش پيدا كرده است. اين نوشيدني سفيد رنگ با اسم«دوغ» يا «dough» را با اين تركيبات، در كل دنيا به عنوان يك نوشيدني سنتي ايراني ميشناسند و در كشورهاي ديگر، دوغ با تركيبات متفاوتي توليد ميشود و اسامي متفاوتي نيز دارد. در تركيبات دوغهاي بدونگاز، شير تخمير شده و نمك و اسانسهاي مختلف است كه دوغ را طعمدار ميكنند اما در تركيبات دوغهاي گازدار، به وسيله عوامل طبيعي يا داخلي و خارجي، گازدار ميشوند.
در سالهاي اخير شركتهاي ايراني از جمله عاليس موفق شدند در توليد تركيبات دوغ، تنوع ايجاد كرده و انواع دوغ با طعمهاي مختلف و با تركيبات گازدار و بدونگاز را به بازار عرضه كنند. پس از آشنايي با تركيبات دوغ و شناخت انواع آنها از نظر نحوه توليد دوغ، طعمهاي متفاوت در دوغ، دوغگازدار و دوغ بدونگاز، حالا بهتر ميتوانيم درباره خريد دوغ تصميم بگيريم. نكته: در دوغهايي كه به روش سنتي توليد ميشوند ممكن است به دليل شرايط نگهداري و تخمير طبيعي كه ناشي از فعاليت (ميكروارگانيسمهاي زنده موجود در ماست) است، گاز توليد شود. تا به حال به سرگذشت دوغ يا تركيبات دوغ فكر كردهايد؟ بله دوغ! اين نوشيدني سفيدرنگ كه جمعهها همراه با آبگوشت يا چلوكباب تركيب دلفريبي ميسازد.
طرز تهيه آش دوغ اصل اردبيل
براي مشاهده آموزش كامل و مرحله به مرحله طرز تهيه آش دوغ اصل اردبيل در ادامه با سايت پانا مگ همراه باشيد. براي تهيه آش دوغ خوشمزه و مخصوص در ابتداي كار، نخود ها را در يك كاسه حاوي آب از شب قبل خيس مي كنيم. وقتي كه دوغ را اضافه كرديم، روي حرارت زياد قرار مي دهيم و مدام هم مي زنيم تا شروع به جوشيدن كند. اين آش يك غذاي سنتي استان اردبيل است كه در آن از سبزي و نخود و دوغ و برنج با هم پخته مي شود. سپس درون يك كاسه مناسب مي ريزيم و قاشق قاشق آب اضافه مي كنيم تا يك مايه غليظ بدست آيد. در ادامه وقتي كه برنج به طور كامل پخت و كمي لعاب دار شد، دوغ ها را اضافه مي كنيم. در ادامه آش را به آرامي هم مي زنيم تا مواد به خوبي با هم مخلوط شده و يكدست شوند.
اين آش بسيار خوشمزه را مي توان به عنوان پيش غذا يا براي افطار تهيه و سرو نمود. آش يكي از غذاهاي ساده و خوشمزه ايراني است كه هميشه طرفداران زيادي دارد. در اين مرحله وقتي كه نخود كامل پخت، برنج را شسته و به آن اضافه مي كنيم. كمي كه مخلوط شد، ۲ قاشق آرد را در يك تابه مي ريزيم و تفت مي دهيم. سپس به آش اضافه مي كنيم يا با نعنا و سير داغ آن را تزيين مي كنيم. سپس نخود را درون قابلمه مي ريزيم و با كمي آب مي گذاريم تا بپزد.
كدام دسته از خانمها نبايد دوغ بخورند؟
در سنين بالاي 50 سال ريسك شكستگي هاي شايع از پوكي استخوان در مهره هاي كمر ، استخوان ساعد و استخوان بالاي پا بيشتر مي شود كه در خانم ها 40درصد و در آقايان 12درصد است بنابراين خانمها بايد بيشتر به دنبال جذب كليسيم باشند از دوغ هاي خانگي كم نمك استفاده نمايند. 6- تا حد امكان بايد از دوغ هاي بدون گاز به جاي دوغ هاي گازدار صنعتي مصرف شود زيرا گاز اضافه شده به دوغ موجب اشغال فضاي معده مي شود و در روند هضم مواد غذايي تداخل ايجاد مي كند ، بنابراين سوء هاضمه و احساس سيري كاذب در زمان خوردن غذا ايجاد مي كند. اما دوغ هاي صنعتي سرشار از نمك هستند و براي افراد مبتلا به فشارخون بالا ، نارسايي كليه ، بيماران قلبي و عروقي بسيار مضر مي باشد ، اين افراد بهتر است در منزل و به شكل سنتي البته با نمك كم ، دوغ تهيه كرده و ميل كنند.
مقاومت اين نوشيدني در برابر گرما بسيار بالا است بنابراين نيازي به مواد نگهدارنده مصنوعي ندارد و براي افرادي كه دستگها گوارش آنها نمي تواند لاكتوز را تحمل كند مصرف دوغ بسيار مناسب است. 3- زياده روي در مصرف دوغ ممكن است موجب از بين رفتن تعادل بدن نسبت به حالت عادي شود و همچنين به دليل طبع سرد دوغ ، مصرف بيش از اندازه آن براي افراد با طبع سرد توصيه نمي شود. بهگزارش بهداشت نيوز، دوغ يك از نوشيدني هاي سنتي و سالمي است كه از ديرباز بر سر سفرههاي ايراني قرار داشته است و مصرف آن در روزهاي گرم سال بسيار مفيد است. همچنين بهتر است يك ساعت پس از خوردن غذا ، دوغ و مايعات ديگر نوشيده شود چرا كه علاوه بر ايجاد تشنگي زمينه افزايش فشار خون و پوكي استخوان را فراهم مي كند.
1- مصرف دوغ بلافاصله يا همراه غذا يا دارو يكي از مهمترين مضرات آن است كه موجب رقيق شدن شيره معده و اختلال در فرآيند هضم و جذب مواد غذايي مي شود. در تهيه دوغ به روش صنعتي ، ماست با مقدار مناسبي از آب در تانكهايي كه همزن دارند تركيب شده و سپس با رعايت قوانين بهداشتي خنك و بسته بندي مي شود. بنابراين افراد مبتلا به كم خوني ناشي از فقر آهن نبايد به همراه منابع غذايي حاوي آهن از لبنيات استفاده كنند به طور مثال كباب را با دوغ نخورند. البته بدين منظور نيست كه فرد با يك بار مصرف همزمان اين مواد غذايي دچار عارضه مي شود بلكه مصرف مداوم آنها به طور همزمان براي بدن عوارض دارد.
دوغ ؛ ديازپام طبيعي و خوشمزه
از ميان خانواده بزرگ لبنيات اين بار يك راست به سراغ دوغ ميرويم؛ نوشيدني سالم سفره هاي ايراني؛ به قول معروف، اصلا كباب بدون خوردن دوغ سنتي يا گازدار پايين نميرود؛ اين نوشيدني سفيد و خوشمزه مثل يك مسكن قوي و ديازپام عمل ميكند؛ پس قدرت خوابآوري اين نوشيدني را دست كم نگيريد!. خوردن دوغ گازدار مخصوصا به افرادي كه بيماري هاي گوارشي دارند، توصيه نميشود؛ زيرا مصرف دوغ گازدار ميتواند باعث برخي بيماري هاي گوارشي مثل زخم اثنيعشر، ورم معده، نفخ شكم و برخي مشكلات ديگر گوارشي شود؛ پس اگر دستگاه گوارش حساسي داريد، اين نوع دوغ را مصرف نكنيد. دوغ يكي از بهترين و سالم ترين نوشيدني ها است و به علت اينكه اين فراورده به طور مستقيم از شير به دست ميآيد و بسياري از تركيب ها و پروتئين هاي موجود در شير را دارد، بسياري از كارشناسان تغذيه معتقد هستند كه اين نوشيدني همانند شير ميتواند خاصيت ضد سرطاني داشته باشد.
شايد پرسيدن اين سؤال مسخره باشد؛ اما به هر حال ذائقه افراد با هم متفاوت است و از طرف ديگر و به طور قطع دوستداران نوشابه هم از مضرات اين نوشيدني آگاهي دارند اما چه ميتوان كرد كه شكمو هاي علاقهمند به خوردن نوشابه اين ها را درك نميكنند. البته اين ماده غذايي فقط يك نوشيدني عادي نيست! آش دوغ، آب دوغ خيار و خيلي از غذا ها بدون اين چاشني مزه نميدهد؛ دلتان هوس خوردن اين نوشيدني خنك ايراني را كرده است؟ ليوان ها را آماده كنيد؛ همه چيز براي يك مهماني كوچك آخر هفته آماده است. درواقع، علت عدم استفاده از نوشيدني هاي گازدار مخصوصا دوغ گازدار به دليل گاز موجود در آن ها نيست بلكه به دليل اسيد فسفريك آن است كه در اين نوع نوشيدني ها اضافه ميشود كه براي سلامتي بدن بسيار مضر است.
پزشكان طب سنتي هم با توجه به اين خاصيت، براي تجربه كردن يك خواب راحت و آرام، نوشيدن اين ماده را به خصوص در وعده شام پيشنهاد ميكنند البته خوردن آن در نيمروز به دليل كاهش سطح هوشياري توصيه نميشود. سنتي، گازدار، ساده، كفير يا نعنايي و طعم دار؟ شما خوردن كدام نوع دوغ را دوست داريد؟ اميدواريم كه با خوردن اين نوشيدني خوابتان نگيرد و مجله دلتا را همچنان همراهي كنيد. تا به حال به اين مسئله فكر كردهايد كه يك ليوان نوشابه ميتواند چه بلايي بر سر بدن ما بياورد؟ يك ليوان دوغ خوشمزه چطور؟ شما كدام يك را انتخاب ميكنيد؟. استفاده از اسانس هاي مختلف مثل كاكوتي، نعناع يا گلبرگ هاي خشك گل سرخ و محمدي ميتواند علاوه بر طعم دار كردن دوغ، به هضم غذا و بهبود گوارش هم كمك كند.
برچسب: ،